събота, 12 май 2012 г.

Моля,нека вече не чистим България за 1 ден

И така.. настъпи дългоочакваният ден. Денят, в който ние "изчистихме" България. Още от сутринта се усещаше работническият дух, вълнението преди започването на паметния ден. Хиляди хора бяха излезли по улиците да чистят, да придадът нов вид на София....
Дали беше така... или чистенето беше само една реклама и всички медийни лица се спуснаха да чистят Борисовата градина и Витоша. И това е цяла София нали? Обиколих 1-2 софийски квартала, за да се уверя, че наистина кипи обещаният труд. Но уви. Виждах тук-там е по някой заблуден човечец опитващ се да направи нещо сам. За всички това беше просто обикновен ден.
Излъгах... не беше обикновен ден. Това беше ден, в който спокойно можеше да изхвърлиш боклуците си на импровизирани сметища. Докато пътувах в градския транспорт минах покрай едно такова сметище и какво да видя.... камион, а от него хвърчаха стари столове и всякакви мебели. Хвърляха се направо на земята. Изчистихме един район, за да замърсим друг. Така става ли България по-чиста?
Съвсем случайно докато бях на терасата и се любувах на започналия  дъжд, забелязах една майка здраво засмукала цигарата си да я хвърля в тревата отстрани, за да може да се качи на идващият автобус. Прекрасно нали? И ние сме тръгнали да чистим България?
Обобщение: почти нулева активност в обикновените квартали, хвърляне на боклуците на друго място.
Не е ли време всеки от нас да се замисли какво прави. Ако си чистим навреме дали ще се налага да има такива измислени рекламни дни. Ако използваме кошчетата по предназначение няма ли всичко да е по-различно?  Ако си определим веднъж месечно ден за чистене на блока и пространството около него няма ли да е по-добре?
Но всички вие, които чистехте днес - бъдете горди със себе си. Довечера ще ви дават по новините. Ще кажат някакви измислени цифри. Ще прозвучи " България беше изчистена".
Но всички ние си знаем каква е истината. Успех и догодина в рекламната кампания.


Няма коментари:

Публикуване на коментар